ROZHOVOR SE ZÁKAZNICÍ

Zajímá tě reálná zkušenost ženy, která se barví VOONO barvami již několik let? Zde si přečti krásný rozhovor s naší zákaznicí Denisou Janešíkovou.

 

1. Kdy a proč jste se rozhodla používat rostlinné barvy na vlasy?

V 15ti letech jsem si nesmyslně vypálila dlouhé zdravé vlasy na blond. Chtěla jsem mít bílé dredy. 😀 A nakonec jsem si vlasy poničila v celé délce natolik, že jsem hodila na ně hned druhý den tmavý odstín – nějaké dlouhotrvající chemické barvy, co prodávali v drogerii u nás tehdá na vesnici. Postupně jsem vlasy zesvětlovala, až zhruba po 5ti letech skončila u zrzavé. Vlasy nerostly dál, než pod ramena. Byly řidší, než jsou třeba teď a já byla ekzematik v oblasti obličeje a krku – pálila mě při barvení kůže, tak jsem jednou zkusila přírodní hennu a od té doby u ní zůstala.

 

2. Proč jste zvolila právě VOONO?

Zkoušela jsem různé značky, udržovala odstín, hrála si a teď už sázím raději na jistotu výsledku.

 

3. Jaký odstín používáte a jak si ho připravujete?

Používám odstín Copper. Asi vás překvapím, ale nemám doma vůbec žádný teploměr, ani speciální misky na udržení teploty, nic. 

Dám vařit vodu, projde varem, odstavím. Až když sáhnu prstem do vody a je ‚hodně horká‘, ale ještě to na kůži snesu – je ten pravý čas :-D.

Do henny si přidávám šťávu z půlky citrónu. Postupně napatlám na vlasy, přikryju ochrannou čepicí, pak ještě zimní čepicí, ať je hlava v teple a zapomenu na barvení i 3-4h. 

 

4. Máte zkušenosti i s chemickým barvením vlasů? Jaký máte k němu postoj? Jaké jsou podle Vás výhody a nevýhody?

Chemicky jsem si barvila vlasy v minulosti dost často a jelikož už aktuálně nesouzním se složením barev, které by neměly přijít správně vůbec do styku s nosní sliznicí, natož s kůží samotnou, volím raději barvení přírodní cestou. Výhodami jsou fakta, že chemické barvy seženete všude, snáz je změníte a odbarvíte a každé kadeřnictví se o vás postará. A nevýhody pro mne byly – zatěžují vlasy, narušují pokožku hlavy, nevyživují vlasy, jsou toxické, nejsou ekologické a firmy jednotlivé složky, ze kterých se barvy skládají, nechávají testovat na zvířatech. A v mnoha případech to jsou koncerny, které mají i pracovně-etické problémy – v postojí k zaměstnancům ve výrobě.

 

5. Podělíte se s námi o nějaké Vaše tipy a triky s rostlinným barvením?

Pro zdravé vlasy se vším všudy doporučuji celkovou péči o vlasy. Nepoužívat žádné přípravky, co obsahují parabeny a silikony, nebo třeba sls, různé ftaláty– brání správnému vstřebání a chytnutí barvy (o dalších účincích na tělo třebas jindy). Dále pomáhá dělat si zábaly z odvaru z kopřiv, ale třebas doporučuji masírovat pokožku hlavy čerstvou šťávou ze zázvoru s olivový olejem, chcete li podpořit růst vlasů. Pro lepší odstíny červené zalévat hennu rooibos čajem, nebo pro zesvětlení – slunit se, přeliv z heřmánku a citrónová šťáva v henně. Do tmavých odstínů barev si ženy přidávají třeba kávu.

 

6. Máte naopak i špatnou zkušenost s barvením hennou? Doporučila byste se něčemu vyhnout?

Špatnou zkušenost s barvením – kromě nepořádku kolem-  nemám vůbec žádnou. 🙂 Doporučila bych se vyhnout zašpinění věcí okolo :D. A taky kůži kolem vlasů, uši, prsty na rukou chraňte mastným krémem, na ruce dejte ochranné rukavice i během smývání. 

 

7. Necháváte se barvit u kadeřníka/ice nebo volíte domácí barvení?

Volím raději domácí barvení, kde si mohu během procesu dělat spoustu jiných věcí.

 

8. Čím se živíte? Máte děti? Jak trávíte svůj volný čas? Jste spíše městský typ?

Vařím, peču, tvořím, píšu, vyplňuji čas vším, co mě baví a naplňuje. Život se mnou sdílí už přes tři roky bytůstka Ninuška, která vnesla do mého světa spoustu lásky, uvědomění, bezprostřední radosti a vhledů, které jsem už zapomněla. Volný čas je zajímavý pojem. 😀  Má pracovní náplň je ve většině spojená s volným časem stráveným s přáteli, kde chci a jak chci – společenské akce, svatby, oslavy, festivaly, koncerty. Jsem ráda v pohybu. Toulám se po městech, po lesích a ráda spím pod hvězdami a slyším ticho. A na druhou stranu stejně ráda skáču mezi lidmi při živé hudbě a plavu v chaosu. Ráda píšu články a básně, podílím se na organizaci pár projektů a ráda vše sdílím s Ninkou, se kterou je ten život o to větší jízda.

 

9. Barvení hennou jde často ruku v ruce se zdravým životním stylem šetrným k přírodě. Dbáte i Vy na zdravé + ekologické stravování, jste veganka/vegetariánka, používáte spíše eko-kosmetiku a drogerii? Třídíte třeba odpad?

Ano, já 6let a Ninuška od narození – společně jdeme tímto maximálně ekologickým a etickým směrem a hranice si určujeme samy. Kosmetiku, drogerii i léčiva vybíráme především přírodní, netestované na zvířatech. Snažím se, seč mi finance, dostupnost a povědomí stačí – žít tak, abych neměla CO třídit a omezila odpad, na minimum. Ale jinak ano – odpad třídíme. 🙂

 

10. Co byste chtěla sdělit lidem, kteří váhají, zda přejít na přírodní barvení vlasů?

Lidé slyší na pojmy jako jsou Čas, Peníze a Zdraví. Tak to zkusím přes ně.

Ušetříte si čas, když ho nestrávíte– výběrem a nákupem další zbytečné zatěžující kosmetiky na vlasy, barev, času u kadeřníka/ice, hledáním ‚toho správného‘ na uzdravení poškozených vlasů.

Ušetříte peníze – henna nejen barví, ale i vyživuje. Není potřeba používat na vlasy spoustu přípravků, když zjistíte, že nejkrásnější vlasy, jsou ty zdravé – a o ně je potřeba pečovat ve spolupráci s přírodou. Už nebudete mít potřebu mít doma plnou vanu přípravků.

Zdraví – hennu můžete používat i v období těhotenství a po porodu, jelikož je nezávadná a neobsahuje toxické látky. Vyživuje vlasy a zanechává je husté, napomáhá růstu (alespoň u mě). Nebojte se vyzkoušet. 🙂

Nakonec použiju konec citátu od pana Čapka: ,,…,ale nezavrhuj, cos neprozkoumal!‘‘ 🙂

Děkujeme za rozhovor!

Zdroj fotografií:

Agnes Vanilková – fotografka
Martin Frolich photography