Přirozené barvy vlasů

Co se v tomto článku dozvíš?

  • Základní barevné odstíny
  • Nejčastější a nejvzácnější odstíny
  • Specifikace jednotlivých odstínů
  • VOONO přírodní barvy pro krásné odstíny

Dneska si dlouhodobě barví vlasy téměř každý. Přirozené barvě však nelze uniknout, protože ji vždy nakonec prozradí odrosty. Jaké jsou čtyři základní barvy vlasů, které jsou nejčastější a které naopak nejvzácnější? Přečti si náš blogový článek!

 

 

 

 

Základní barevné odstíny

 

Barvu vlasů určuje množství pigmentu melanin ve vlasech. Nadbytek jednoho typu melaninu, nazývaného eumelanin, dává lidem černé nebo hnědé vlasy. Nadbytek jiného pigmentu, zvaného feomelanin, dává lidem zrzavé vlasy. Barva vlasů se tak většinou dělí do čtyř základních kategorií: zrzavá, blond, hnědá a černá. Vzácně se ale vyskytuje i bílá a šedá. Napříč každou z těchto hlavních barev vlasů se však nachází široká škála odstínů, kterou můžeš díky VOONO přírodním barvám objevit.

 

Černé vlasy

 

Černé až velmi tmavě hnědé vlasy mají v naší populaci nejčetnější zastoupení – zhruba 75 – 85%. Lidé, kteří mají černé vlasy jsou nejčastěji afrického a asijského původu. Nicméně velmi tmavé vlasy mají i lidé z Latinské Ameriky a Jižní a Východní Evropy. 

 

Přirozeně černé vlasy se řadí mezi středně husté, v průměru okolo 108 000 vlasů.

 

Odstíny černého vlasového pigmentu se mohou velmi lišit. Některé černé barvy se na světle jeví jako namodralé, což se označuje jako „havraní čerň“ či „modročerná“. Když smícháš Indigo se Soft Black v poměru 50:50, těchto krásných lesklých odstínů dosáhneš snadno.

Pokud se bojíš razantní změny smíchej Soft Black a Dark Brown v poměru 50:50.

 

 

 

 

Hnědé vlasy

 

Hnědé vlasy se sice řadí v četnosti hned na druhé místo, ale hnědou hřívou oplývá “pouze” kolem 11% populace. Lidé s hnědými vlasy se vyskytují po celém světě s vyšší koncentrací v Evropě a v zemích s velkou populací potomků Evropanů.

 

Hnědé vlasy patří k těm hustším a lidé pyšnící se čokoládovou či kaštanovou kšticí mívají okolo 140 000 vlasových folikul. Tato čísla je ale třeba brát s rezervou, protože je to velmi individuální.

 

Pokud bys chtěla před létem osvěžit svůj barevný odstín, sáhni po hnědých tónech, které jsou velmi trendy! Záleží na tobě, zda chceš medové (Light  Brown), čokoládové (Medium Brown), kaštanové (Rose Brown) či vlasy v barvě kávy (Dark Brown). 

 

Blonďaté vlasy

 

Přestože se může zdát, že světlé vlasy jsou poměrně rozšířené, opak je pravdou. Procento lidí s přírodními světlými vlasy je velmi nízké a tvoří jen asi 2 – 3 % světové populace. 

 

Přírodní blond vlasy jsou nejčastější v severní Evropě a v populacích s velkým počtem potomků Severoevropanů. 

 

Blonďaté vlasy, stejně jako hnědé, mívají větší hustotu (okolo 140 000 vlasových fotikul). Nadruhou stranu, přírodní blonďaté vlasy jsou tenčí než vlasy jiných barev a jsou tak náchylnější k poškození včetně lámání a řídnutí. Pokud se ti vlasy lámou, nezoufej a přečti si náš blogový článek, kde radíme, jak s lámáním zatočit. 

 

VOONO myslí i na blondýnky!  Vyzkoušej třeba jahodou blond, které docílíš, když smícháš Copper s Cassia Obovata v poměru 10:90. Pokud máš světle blonďaté vlasy a toužíš po tmavším studenějším odstínu, sáhni po Dark Ash Blonde

 

 

 

 

Zrzavé vlasy

 

Zrzavé vlasy jsou nejvzácnější a přirozeně se vyskytují pouze u 1 % populace. Lidí s přírodně zrzavou kštici je nejvíce ve Skotsku, až 13 % tamní populace. Zrzavé vlasy mívají menší počet vlasových folikul oproti ostatním barvám, a to okolo 90 000.

 

Zrzavé vlasy jsou recesivním genetickým znakem, který se vyskytuje pouze tehdy, když mají oba rodiče tento gen bez ohledu na to, zda jsou sami zrzaví. Z tohoto důvodu je více lidí, kteří nesou gen pro zrzavé vlasy, než lidí se zrzavými vlasy.

 

Pokud ti příroda nenadělila vlasy v barvě ohně, nezoufej. S VOONO přírodními barvami si můžeš vykouzlit všechny možné odstíny zrz od měděné (Copper), sytě tmavě oranžové (Orange) až po vínově červenou (Wine Red).