Když máš roztřepené konečky

VOONO tip: Vlasy šetrně kartáčuj a češ, obzvlášť, pokud jsou vlasy mokré. Vlasy nechávej volně uschnout, nemuč je ručníkem nebo dlouhým fénováním vysokou teplotou. Stačí na střední stupeň vyfénovat vlasovou pokožku, aby nedocházelo k zapaření nebo vzniku plísně. K rozčesávání používej raději široký hřeben a vyhni se používání gumiček a čelenek s kovovými částmi. 

Hydratační šampon pro tvé vlasy

Hydratační kondicionér pro poškozené vlasy

Problém s roztřepenými se týká většinou delších vlasů (není to ale pravidlo). Vnější vrstva vlasového stvolu (kutikula) je poškozená a neobaluje dokonale kůru vlasu. Naše vlasy se lámou, úlomky nám rychle opadávají a vlasy jsou suché, bez lesku. Třepení se nemusí nutně týkat jen konečků. Vlasy se mohou třepit po celé své délce. Suché, polámané a roztřepené vlasy se navíc špatně upravují a proto se přirovnávají k ptačímu hnízdu. 

 

Jak problém poznat?

Nejběžnější typ roztřepených konečků je „větvička”. Roztřepený koneček našeho vlasu totiž připomíná větev stromu. Tento typ štěpení ukazuje na nedostatečnou hydrataci vlasu. Kůra vlasu je stále ještě kompaktní, poškození je jen částečné a problém se tedy dá vyřešit i bez použití nůžek.

 

Příčiny třepení konečků: 

  • nevhodná vlasová kosmetika (komerční, dostupná v supermarketech a drogeriích)
  • nedostatečná hydratace a výživa vlasů 
  • špatná výživa nebo nevyvážená strava
  • nedostatečný pitný režim
  • stres
  • alkohol nebo jiné návykové látky
  • mechanické poškození (špatné sušení ručníkem, ždímání vlasů, nešetrné česání nebo kartáčování vlasů, tupírování, časté fénování, kulmování nebo žehlení vlasů)
  • chemické a nešetrné barvy na vlasy
  • trvalá ondulace, přípravky k narovnání vlasů, odbarvovače 
  • vnější vlivy (sluneční záření, silný vítr, slaná voda)

 

Léčba a prevence

Naštěstí to není vůbec těžké. Základem je vhodná vlasová kosmetika. Přírodní, bez chemie a chemických derivátů. Šampon ani kondicionér by neměl obsahovat amoniak, peroxid, silikony ani nic podobného. Ideální je jednou za čas používat masku na vlasy. Správná vlasová péče je základ všeho. Vlas hydratuje a vyživuje zevnitř, čímž předcházíme suchosti a lámavosti. Netrápí nás potom problém s třepením. 

 

VOONO přírodní barvy na vlasy navíc zacelují vlasové konečky a pomohou ti k léčbě. Pokud si vlasy nebarvíš a chceš si ponechat svou barvu vlasů, zvol bezbarvou hennu Cassia Obovata. Dodá tvým vlasům výživu, ale nemění barevný odstín.

 

Podívej se na proměnu z roztřepených vlasů na krásné, zdravé vlasy plné života. Tento příspěvek je z naší skupiny Barvíme se VOONO hennou:

PŘED:

 

PO: