0

Vše, co potřebuješ vědět o prodlužování vlasů

8. 9. 2024

Ne každý má od přírody husté dlouhé vlasy, stále více žen přemýšlí o jejich prodloužení nebo zahuštění.  S první myšlenkou na zkrášlení vlasů se však vyrojí spousta otázek či pochybností, proto jsme vyzpovídali Lucii Krejsovou, specialistku na prodlužování vlasů a majitelku salonu Ginger’sCo


Pro koho je prodloužení vlasů vhodné?

Prodloužení vlasů je dnes díky širokému spektru technik dostupné téměř pro všechny ženy, a to až pro 99 % z nich. Většina mých zákaznic si nechává prodloužit vlasy proto, aby si zvýšily sebevědomí a cítily se lépe. Často mě také vyhledávají ženy, které prošly nemocí, trpí alergiemi, nebo mají jiné zdravotní problémy, které ovlivnily kvalitu a vzhled vlasů. Prodloužení tak může být nejen estetickou úpravou, ale i způsobem, jak se po náročném období můžete opět cítit krásně a sebevědomě.

Jaké metody tedy existují?

V dnešní době existuje spousta technik s různými názvy. Nejznámější technikou v naší zemi je určitě keratin. Metoda spočívá v tom, že se prameny připojují na vlasy pomocí keratinu. Keratin je bílkovina, která je stavební jednotkou našich vlasů a díky tomu je propojení podobné přirozenému růstu a vlasy nepoškozuje. Keratin se zahřeje a prameny se připojují kleštičkami ke kořínkům vlasů. Po třech měsících je třeba je odpojit a přesunout zpět ke kořínkům. 

Mezi další známé techniky patří například:

  • Clip in – jde o příčesky, které se připojují k vlasům sponkou. Aplikace je jednoduchá, ale nemá dlouhého trvání a využívá se spíše jednorázově pro speciální příležitosti.
  • Microring – pro připojení vlasů využívá malý lehký kovový kroužek. Není třeba lepení ani nahřívání, takže je velmi šetrné. Do kroužku se vloží pramen vašich vlasů i napojovaných vlasů a kroužek se zatlačí kleštičkami.  Hlavní nevýhodou této metody je, že při sundání spojů může kovový kroužek přeseknout váš vlastní vlas. Dále microringy nejsou pro vhodné pro ženy, které mají slabé a křehké vlasy. Kovové kroužky jsou těžké a nemusí vyhovovat všem.
  • Přišívání vlasů – vlasy se přišívají nebo háčkují k vašim vlasům. 
  • Tape In – Vlasové pásky se aplikují tzv. sendvičovou metodou. Ze spodních vrstev vlasů se oddělí tenký pramínek, ke kterému jsou oboustranně přilepeny dva pásky tak, aby se překrývaly. Tímto způsobem je vytvořen jeden spoj, který drží na pramínku tvých vlastních vlasů. 

Jakou techniku byste doporučila vy?

Já používám výhradně metodu keratinu, a to především z důvodu, že na keratin nemůžete mít alergii. Dalším důvodem je, že si mohu sama přesně upravit tvar a tloušťku spojů tak, aby co nejlépe odpovídaly vlasům klientky.

Jak probíhá celý proces prodloužení vlasů, když k vám přijde klientka?

Nejprve začínáme vstupní konzultací, během které se podrobně podívám na aktuální stav vlasů klientky. Zhodnotím typ jejích vlasů, jejich strukturu a zjistím, zda netrpí nějakým onemocněním, které by mohlo ovlivnit výsledek prodloužení. Pokud by vlasy nebyly v dobrém stavu, doporučím nejprve vhodnou péči a o prodloužení můžeme uvažovat až poté, co se kvalita vlasů zlepší.

Pokud je vše v pořádku, přejdeme k výběru délky a barvy prodloužených vlasů. Společně vybereme takovou kombinaci, která bude nejlépe odpovídat přáním a přirozenému vzhledu klientky. Je důležité, aby klientka používala kvalitní barvu na vlasy a aby byly vlasy před prodloužením důkladně vyčištěné. Na čištění vlasů doporučuji například Detox C od Voono, který skvěle připraví vlasy na samotné prodloužení. Jakmile je vše připraveno, domluvíme si termín prodloužení a celý proces může začít.

Za jak dlouho se musí prodloužení obnovit?

Prodloužení a zahuštění vlasů bohužel trvalé není. Je to stejné jako s doplněním nehtů. Vaše vlasy stále rostou a tím dochází k odrůstání spojů od hlavy. Cca po 3 měsících se provádí tzv. „posunutí pramenů“. Ráda bych také podotkla, že klientka může barvit prodloužené vlasy i přes spoje. Je ovšem důležité, aby používala opravdu kvalitní barvy nebo se svěřila do rukou kadeřníka.

A jak by se měla klientka o vlasy starat?

Před mytím je důležité vlasy šetrně a důkladně vlasy rozčesat. Poté se vlasy namočí vlažnou vodou a následně se nanese šampon pro suché, poškozené a vlasy ORGANIC LINE. Ten je ideální volbou pro prodloužené vlasy, jelikož vlasy jsou mrtvé a potřebují dodatečnou výživu. Jemně masíruj pokožku hlavy a vlasy umyj dvakrát. Při mytí v oblasti spojů buď zvlášť opatrná, aby nedošlo k jejich narušení.

Po důkladném opláchnutí šamponu nanes vyživující, 15 minutovou masku pro suché, poškozené vlasy. Masku aplikuj od míst, kde jsou vlasy prodloužené, směrem ke konečkům. Dbej na to, aby si masku nenanášela přímo na spoje. Masku nechte působit několik minut, aby vlasy získaly potřebnou péči a hydrataci.

Nakonec použij kondicionér, který je klíčový pro zacelení vlasové kutikuly. Kondicionér nanes rovnoměrně po celé délce vlasů a opět se vyhni spojům. Po použití kondicionéru vlasy dobře opláchni vlažnou vodou. Nakonec přebytečnou vodu z vlasů šetrně vymačkej, ne však třením, abys předešla poškození vlasů.

Je důležité vlasy po každém umytí vlasy pečlivě vysušit a poté přidat do suchých vlasů balzám na suché a roztřepené konečky. Tímto postupem zajistíte, aby vaše prodloužené vlasy zůstaly zdravé, lesklé a v dobrém stavu.