Vliv pitného režimu na tvoje vlasy

Dodej hydrataci svým vlasům pomocí našich produktů:

  • hydratují, dodávají lesk a objem tvým vlasům 
  • jsou naprosto přírodní 
  • vhodné pro alergiky a osoby trpící dermatologickými onemocněními 
  • vhodné pro těhotné a kojící maminky 
  • nejsou testovány na zvířatech 
  • krásně voní 
  • jsou designové a stanou se skvělým doplňkem tvé koupelny 
  • vyzkoušeno našimi zákaznicemi ve skupině Barvíme se VOONO hennou 

Zdravá péče o vlasy je zároveň naší vizitkou. Bez dodržování správného pitného režimu ale zdravých a lesklých vlasů nedocílíš. Přitom právě porostu hlavy si každý všímá! Poradíme ti, jak na správný pitný režim. 

Proč je důležité dostatečně pít?

Kdo dával na hodinách biologie pozor, tak ví, že náš organismus je z 60-70% složen z vody. Právě voda v našem těle se podílí na termoregulaci organismu, metabolismu, dopravě živin a vylučování odpadních nebo škodlivých látek. Voda v organismu ovlivňuje naši pokožku (akné, stárnutí kůže, vrásky, celulitida), zdraví vlasů a kvalitu nehtů. Nedostatek způsobuje potíže s klouby a páteří, protože kloubní chrupavka je vyživována právě mezibuněčnou tekutinou. 

 

Kolik vody pít?

Záleží na tělesné hmotnosti, věku a pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě, teplotě vzduchu nebo zdravotním stavu. Žádné obecné pravidlo, jak se všude uvádí, neplatí.  Pro někoho mohou být 2 litry tekutin zcela dostačující, zatímco jinému nebudou 3 litry vůbec stačit. Tělesná námaha, stres a teplota velmi ovlivňuje naši potřebu tekutin. Důležité je nepít vodu až při pocitu žízně. Tím nám tělo říká, že hladina tekutiny klesla až po optimální hladinu. Velké množství vody není tělo schopné zpracovat, proto pijeme průběžně, přiměřeně a od rána. 

 

Jednoduchý vzorec pro určení množství tekutin: Váha (v kg) * 0,03 = množství vody (v litrech), v létě násobíme konstantou 0,04.

 

 

Desatero správného pitného režimu:

  1. Základem pitného režimu je čistá pramenitá voda a nízce a středně mineralizované minerální vody. Zejména při zvýšené fyzické zátěži či při nemoci je však vhodné kombinovat ji s nápoji, které doplňují potřebné minerální látky vyloučené potem (hlavně sodík) a močí (převážně draslík).
  2. Zvykněte si začínat den sklenkou pramenité vody (cca 0,3 l). Před zahájením práce byste měli vypít alespoň ¼ litru teplého nápoje k snídani a k tomu nejlépe skleničku džusu.
  3. Doplňujte tekutiny průběžně, nečekejte na pocit žízně, který je počátečním znakem dehydratace. Pít je třeba pravidelně a vědomě během dne, nejlépe po menších doušcích (cca 1-2 dl) v maximálně půlhodinových intervalech. Mějte na stole vždy sklenici vody a noste u sebe láhev s vodou.
  4. Signálem, že máme nedostatek vody, je například sucho nebo zápach v ústech, tmavá moč, ale i pocit neklidu, zhoršené soustředění a nervozita.
  5. Bilance tekutin (výdej a příjem vody) by měla být vyrovnaná, podle výdeje regulujeme příjem.
  6. Vypijte 2 až 3 litry tekutin denně, v horku a při zvýšené zátěži by se příjem měl zvýšit až na 5 litrů.
  7. Pozor na pitný režim dětí. Mohou nám doslova vyschnout, a to tím snáze, čím je dítě mladší.
  8. Nápoj by neměl být moc chladný, raději vlažný a v zimě teplý.
  9. Každý gram cukru v potravě navíc má za následek zadržování vody v organismu (a tím také vyšší hmotnost). Měli bychom tedy omezit příliš sladké potraviny a nápoje.
  10. Silný černý čaj a černá káva nejsou pro organismus zdrojem tekutin. Naopak vypitím kávy tělo tekutiny ztrácí. Alkohol, káva, některé čaje a nápoje se nezahrnují do pitného režimu, protože organismus naopak odvodňují. 

(zdroj: www.pijtezdravouvodu.cz)