Teplota vody při barvení vlasů 

Správná teplota vody

  • regenerační maska 20 - 30°C
  • hnědé a černé odstíny 50°C
  • červené odstíny 60 – 90°C

Často se může zdát, že pár stupňů vody navíc při barvení hennou nemůže uškodit. Naopak! právě teplota vody ovlivňuje celý výsledný odstín a může tvou barvu zvýraznit nebo naopak úplně zničit. Jakou teplotu vody tedy použít? 

 

 

Správná teplota vody

Obecně platí, že čím vyšší je teplota vody při zalití směsi, tím více je odstín intenzivnější, avšak regenerační a výživná schopnost je nižší. Při barvení bezbarvou hennou pro regenerační účinek tedy bohatě stačí masky na vlasy zalít vodou o pokojové teplotě 20 – 30°C.

 

  • hnědé a černé odstíny 50°C
  • červené odstíny 60 – 90°C

 

Teplota vody by neměla při zalévání klesnout, aby neovlivnila účinné látky a pigmentaci. Teplotu vody je nejlepší měřit teploměrem nebo používat rychlovarnou konvici s nastavením stabilní teploty vody. 

 

 

Pozor na indigo! 

Příliš horká voda indigo zničí, příliš studená neuvolní barvu. Pokud barvíš hennou, která indigo obsahuje, může právě dlouhé odstátí barvy pigment uvolnit dříve, než jej naneseš na vlasy. Při použití příliš vysoké teploty vody se indigo může spálit a zničit, tudíž barva vůbec nechytí tak, jak má. 

 

 

Co když míchám více barev?

Pokud tvá směs obsahuje více odstínů a některý z nich má v sobě indigo, vždy použij teplotu vody, jako při čistém barvením indigem. Druhá možnost je směsi připravit a zamíchat zvlášť a až před samotným barvením směsi promíchat mezi s sebou. V takovém případě indigo míchej jako druhé, protože je potřeba jej nanášet ihned.