ROZHOVOR SE SPOKOJENOU ZÁKAZNICÍ

Tak z tohoto rozhovoru s naší zákaznicí paní Klárou Tomkovou máme obrovskou radost. Krásně se čte a je inspirativní. Veříme, že Vás nadchne pro přírodní barvení a udělá Vám usměv na tváři tak jako nám. 🙂 Hezké čtení!

 

1.     Proč a kdy jste se rozhodla používat rostlinné barvy na vlasy? V čem jsou pro Vás výhodnější?

Rostlinné barvy – respektive hennu jsem používala už v mládí pro oživení své přirozené barvy. Jsem přírodní zrzka a tak henna vždycky pomohla oživit odstín. Ale jak léta běžela a já šedivěla, musela jsem pořád barvit a barvit… A zvolila jsem bohužel chemii, protože jsem myslela, že henna nedokáže šediny zakrýt. V posledních letech jsem začala být hodně nemocná, prodělala dvě operace a tak jsem chtěla pro sebe udělat něco zdravého. Cítila jsem, že chemické barvy nejsou pro mě to pravé. Loni jsem se rozhodla kromě jiného k henně vrátit, protože už mě nebavilo neustále si na hlavu “patlat“ chemii. Musím si šedé odrosty barvit zhruba každé tři neděle. Pokud jsem používala chemickou barvu, musela jsem si vlasy vždycky barvit celé – pokud jsme dobarvila jen odrosty, bylo to často vidět a nebylo to hezké. U henny tohle nehrozí, prostě umíchám trošku barvy, nanesu jen na pěšinky a na skráně a za chvíli mám skvělou a jednotnou barvu, která nepouští. Předností je také velké ozdravení vlasů, vlasy jsou mnohem pevnější, lesklejší, zdravější a rychleji rostou. Stačí mi jen vlasy umýt přírodním šamponem a použít přírodní kondicionér a další přípravky už nejsou potřeba. A barvu mi chválí i okolí, což pro mě není zanedbatelné.

 

2.     Proč jste zvolila právě VOONO?

Nejdříve jsem vyzkoušela více druhů henny. O Vaší heně VOONO jsem slyšela, ale připadala mi drahá. Pak mi byla doporučena i v kadeřnictví STUDIO BIO, kam jsem začala chodit na stříhání. Jednou jsem jí vyzkoušela a bylo rozhodnuto! Je prostě nejlepší co se týče poměru cena/výkon, moc se nevymývá a vydrží dlouho. A jako přednost vidím i to, že se dá koupit ve větším balení a nebo třeba i v bezobalových obchodech. A navíc, po obarvení VOONO hennou voním určitě lépe než po chemickém barvení.

 

3.     Jaký odstín používáte a jak si ho připravujete?

Používám odstín Copper. Poprvé to tedy byla věda. Přesně jsem měřila teplotu… Bála jsem se, že zamažu celé okolí, že mi nechytne na šedé vlasy, že jsem raději měla zvolit takzvané dvoufázové barvení – ale na to jsem si poprvé netroufala. Teď po roce už se nijak speciálně nepřipravuju a nestresuju se. Prostě nechám vodu přejít varem, od oka namíchám ve skleněné misce skleněnou lžičkou na kašičku tak akorát a pak už jen nanesu buď jen na odrosty nebo na celé vlasy, zakryju čepicí přibalenou u barvy, trochu ještě zahřeju fénem, narazím čepici nebo šátek a jdu třeba uklízet. A za hoďku až dvě smyju a je to! A koupelnu ani pokožku rukou a čela nezaneřádím víc, než když jsem používala chemii. Prostě pohoda!

 

4.     Máte zkušenosti i s chemickým barvením vlasů? Jaký máte k němu postoj? Jaké jsou podle Vás výhody a nevýhody?

Jak už jsem říkala, chemickou barvu jsem používala dlouhá léta, barvila jsem se většinou doma. Málokdy u kadeřníka. Výhody chemických barev spatřuji snad jen v nepřeberném množství různých značek i odstínů a ve velké reklamě, která je chemickým přípravkům věnována.  Nevýhody jsou zcela jasné, velká zátěž jak životního prostředí tak i vlastního těla – silikony, čpavek, parabeny a bůh ví co ještě. A v neposlední řadě i zápach, který přetrvává i po několika mytích po barvení. Zápach vadil manželovi i mé dceři, bezpečně vždy po čichu poznali, že jsem si vlasy barvila. Nyní už bych do chemické barvy nikdy nešla. Vlasy jsem po ní měla opravdu zničené a jako bez života. Byly suché, krepatěly a musela jsem používat vlasový olej, abych je nějak zkrotila.

 

5.     Podělíte se s námi o nějaké Vaše tipy a triky s rostlinním barvením?

Nepřehánějte to s měřením teploty a vůbec s přípravou. Prostě dejte na svou intuici. Pokud přírodním barvám věříte, ono to vyjde a barva bude nádherná. Naopak, pokud jdete do přírodních barev po chemickém barvení, opravdu dodržte „detox“ vlasů – mě se osvědčil měsíc bez chemického barvení a bez jakýchkoli přípravků se silikony. Pokud budete chtít obarvit vlasy zatížené chemií, asi nebudete s kvalitou obarvení spokojeny. Prostě najeďte na přírodní šampony i kondicionéry, vlasy si odpočinou a půjde Vám to samo.

 

6.     Máte naopak i špatnou zkušenost s barvením hennou? Nebo doporučila byste se něčemu vyhnout?

Když už se do barvení přírodními barvami – hennou – pustíte, vybírejte dobře. Vyhněte se náhražkám heny, některé přírodní barvy se bohužel jen jako přírodní tváří. Nebojte se vyzkoušet více druhů přírodních barev i více odstínů. Nebojte se odstíny třeba i míchat a kombinovat. Každé vlasy jsou jiné a co sedne jedné z nás, nemusí sednout Vám. Tu svou určitě postupem času najdete. A pokud si na přírodní barvy samy napoprvé netroufáte, nezoufejte. Dneska už existuje hodně kadeřnictví, kde Vám vlasy henou obarví a dobře Vám poradí. Alespoň u nás v Praze už je jich hodně a můžete si dokonce vybrat.

 

7.     Necháváte se barvit u kadeřníka nebo volíte domácí barvení?

Z časových i finančních důvodů volím raději barvení doma. Nejdříve jsem z toho měla strach, ale teď nenechám na barvení doma dopustit. Prostě si natřu vlasy, narazím čepici a můžu relaxovat, číst si, uklízet, pracovat a nebo trávit čas s rodinou.

 

8. Prozradíte nám něco o Vás? Čím se živíte? Máte rodinu? Jak trávíte svůj volný čas? Bydlíte ve velkým městě nebo mimo město?

Před více než deseti lety jsem založila neziskovou organizaci Žít spolu. Pomáháme rodinám skloubit rodinný a pracovní život. Provozujeme rodinné centrum a několik dětských skupin. Pořádáme kurzy pro děti i rodiče, semináře, komunitní akce, příměstské i letní tábory. Prostě se snažíme rodinám zpříjemnit život. A doufáme, že se nám to daří. Dříve jsem pracovala v reklamním byznysu a potom ve státní správě. Ale stres a ne úplně přátelské prostředí se podle mě podepsalo na mém zdravotním stavu a tak jsem se rozhodla zvolnit, odešla jsem ze zaměstnání a poslední dva roky se věnuji už jen „svojí“ neziskovce. Práce je to krásná a naplňující a hlavně mi dává smysl, což jsem bohužel o svých předchozích zaměstnáních říct nemohla. Zjistila jsem, že spoustu věcí nepotřebuju a že je důležitější být v klidu a v pohodě. Mám tři děti, dcera Barbora a syn Jakub už jsou dospělí, Bára už má svou rodinu a tři děti – a já mám tři vnoučátka – Toníka, Josefínku a Vojtěcha. Žiju v centru Prahy společně s manželem, nejmladší dcerou Bětkou a dvěma psy. Máme ve vnitrobloku zahrádku, kde si můžu pěstovat bylinky, kytky a nebo jen tak relaxovat – což je ve velkoměstě opravdu velká vzácnost. Rada jezdím na kole, lyžuju, ráda si přečtu dobrou knížku, když je čas. Hodně času trávím také s přáteli a mojí velkou rodinou, bez nich by můj život nebyl úplný.

 

9. Barvení hennou jde často ruka v ruce se zdravým a přírodním životním stylem. Dbáte i Vy na bio stravování, jste veganka/vegetariánka, používáte spíše eko-kosmetiku, třídíte odpad?

Ano, snažím se. V posledních letech mě ke zdravému životnímu stylu přivedl můj zdravotní stav a také moje dvě dcery. Z moji dcery Báry se v předchozích letech stala takzvaná bio žena. Nejdřív jsem se jí smála, ale postupem času se i já snažím víc zvolnit, žít více v souladu s přírodou. Doma třídíme odpad, používáme většinou jen přírodní kosmetiku. Snažíme se neprodukovat přemíru odpadů.  Zjistila jsem, že nemusíme mít domácnost plnou mycích a čistících přípravků. Že stačí osvědčené prostředky, které používaly na čištění už naše babičky – třeba soda a ocet. Ale vegani ani vegetariáni nejsme – zatím. S tím by se asi můj manžel nesmířil, protože maso miluje a rád ho připravuje, i když naše Bětka z toho v poslední době moc nadšená není.

 

10. Co byste doporučila lidem, kteří váhají, zda přejít na přírodní barvení vlasů?

Nebojte se toho a jděte do toho. Uvidíte, že Vás bavení přírodními barvami příjemně překvapí, tak jako mě! Ušetříte životní prostředí, své zdraví i vlastní kapsu – barvení přírodními barvami je totiž ve výsledku levnější, než používání chemie. A největším bonusem jsou pro mě vždycky po barvení slova mojí dcery Bětky: „Mami, ty tak krásně voníš senem a trávou!“ To se mi u chemické barvy nikdy nestalo.

 

Děkujeme za rozhovor!