Proč je dobré podpořit fairtrade produkty?

Protože nepodpoříte jen prodejce, ale především celý postup výroby. Tedy ne anonymní korporát, ale konkrétní osobu, která sbírala, sušila nebo drtila bylinu apod. Zlepšíte tak podmínky života v zemích, kde je možnost práce vzácností, navíc placené práce! Fairtrade produkty jsou tu od toho, aby dávaly najevo, že prodejce ctí a respektuje práva každého člověka i životního prostředí environmentálně pozitivním přístupem a chováním a ekonomicky adekvátním zabezpečením.

Testování na zvířatech

Realita týkající se testování na zvířatech je v mnoha ohledech již známá, ovšem ne natolik, aby byl každý člověk obeznámen se všemi fakty. Zvířata, která jsou určena k testování nejen kosmetiky, ale také cigaret a dalších produktů, žijí v nepříznivých podmínkách a jejich životy spějí, ať chtějí nebo ne, ke smrti či dožití v bolestech. Dokonce mnoho značek tvrdí, že na zvířatech netestují, ale ve skutečnosti bohužel za takové otestování platí jiné organizaci.

Konvenční nepoučený člověk se asi cítí bezpečněji, když byl produkt a značka testována před jeho vlastním použitím, ovšem neuvědomuje si, že DNA a celková stavba zvířecího organismu je ve většině aspektů odlišná od toho lidského, jinak tomu není u reakcí na určité chemikálie, jedy apod. Proto je vlastně i testování na zvířatech naprosto neúčelné a postrádá smysl. Navíc – když existuje možnost netestovat, proč jsou vlastně značky testovány právě na zvířatech?