Největší chyby při barvení vlasů hennou

Jaké jsou největší chyby při barvení hennou?

  • Mylná představa o tom, jak henna funguje 
  • Nevhodný odstín 
  • Nedodržení správného a doporučeného postupu 
  • Špatná teplota vody
  • Velké nebo malé množství vody
  • Používání nevhodné vlasové kosmetiky

Zkoušela jsi přírodní barvu na vlasy a výsledek nebyl tak úplně VOONO? Tvůj vytoužený odstín byl výsledku na míli daleko? Dnešní blogový článek věnujeme největším chybám, kterých se můžeš při barvení hennou dopustit. 

 

 

 

 

Jak vlastně henna funguje? 

Narozdíl od chemických barev na vlasy, henna nenarušuje vnitřní strukturu vlasu ani jeho pigmentaci. Vzhledem k tomu, že je pouze ze 100% přírodních látek, barva vlasové vlákno pouze obalí (henna se váže na keratin v našich vlasech) bez nutnosti narušení či poškození. Barva se tak postupně vymývá po dobu 3 týdnů. Je tedy důležité si uvědomit, že henna nemůže tvé vlasy zesvětlit, ani změnit např. z blond na černý. Výsledný barevný odstín vždy záleží na našem barevném podkladu!

 

Nevhodný odstín 

Výběr správného barevného odstínu je základem všeho. Červené vlasy ti henna nevykouzlí, červené odlesky ale ano. Je důležité si uvědomit, že přírodní odstíny vlasů jsou přirozenější, avšak oproti chemickým barvám na vlasy jsou změny barevného odstínu méně “drastické”. Výhodou henny je však určitě krásný barevný výsledek, vlasy jsou již po první aplikaci lesklejší, na dotek hebčí a na oko krásnější! 

 

Postup při barvení hennou

Dodržení správného postupu při přírodním barvení je nejdůležitějším úkolem. Řádně si tedy přečti návod, jak na to, nejčastější dotazy a případné doplňující otázky nám zašli do zprávy. U dvoufázového barvení šedin je obzvlášť potřeba postup dodržet! 

 

Správná teplota vody

Často se může zdát, že pár stupňů vody navíc při barvení hennou nemůže uškodit. Naopak! Právě teplota vody ovlivňuje celý výsledný odstín a může tvou barvu zvýraznit nebo naopak úplně zničit. 

Obecně platí, že čím vyšší je teplota vody při zalití směsi, tím více je odstín intenzivnější, avšak regenerační a výživná schopnost je nižší. Při barvení bezbarvou hennou pro regenerační účinek tedy bohatě stačí směs zalít vodou o pokojové teplotě 20 – 30°C.

 

 

Teplota vody by neměla při zalévání klesnout, aby neovlivnila účinné látky a pigmentaci. Teplotu vody je nejlepší měřit teploměrem nebo používat rychlovarnou konvici s nastavením stabilní teploty vody.

 

 

 

 

Správně zvolené množství henny

  • 70 – 80 g prášku na krátké vlasy
  • 80 – 100 g prášku na vlasy dlouhé po ramena
  • 110 – 150 g prášku na vlasy pod ramena
  • 140 – 200 g prášku na dlouhé vlasy

 

Konzistence směsi henny

Vždy uvádíme, že konzistence směsi, kterou budeš nanášet na tvé vlasy, by měla odpovídat řeckému jogurtu. Pokud je směs drolivá a obsahuje málo vody hrozí, že tvé vlasy budou po aplikaci vysušené. Naopak příliš řídká směs může snížit účinek barvení a hlavně může natropit v tvé koupelně pěkný nepořádek. 

 

Používání nevhodné vlasové kosmetiky 

Jakou používat přírodní vlasovou kosmetiku pro každodenní péči? Přírodní, bez chemie a chemických derivátů. Šampon ani kondicionér by neměl obsahovat amoniak, peroxid, silikony ani nic podobného. Přírodní vlasová kosmetika vlas hydratuje a vyživuje zevnitř, čímž předcházíme suchosti a lámavosti. Netrápí nás potom problém s třepením. Jen tak zajistíš, že henna bude efektivně fungovat a ty tak dosáhneš svého vysněného barevného výsledku. 

 

Naše rady, tipy, fotky reálných výsledků a inspirace od našich zákaznic najdeš: