Mýty o henně

Jaké mýty probereme v tomto článku?

  • Zelenají vlasy po použití henny?
  • Je barvení hennou složité a určené pouze pro profesionální kadeřníky?
  • Ničí henna vlasy?
  • Způsobuje henna alergické reakce?
  • Je henna jako henna?

Spousta žen a našich zákaznic má obavu z prvního barvení hennou. Jsou rozšířené mýty a předsudky, které dělají z přírodních barev na vlasy strašáka. V tomto článku si několik mýtů o henně vysvětlíme. 

 

Vlasy mi po henně zezelenají

Henna jako taková neobsahuje zelený pigment, tudíž nelze dosáhnout nežádoucího zeleného odstínu. V případě, že své prameny barvíš Indigem (hnědé a černé odstíny), může na tvých vlasech zůstat modré barvivo a vytvořit zelený odlesk. Vodník z tebe tedy určitě nebude. 

Více najdeš v blogovém článku  o zelenání henny

Barvení hennou je složité a zvládne to pouze profesionální kadeřník

Ale kdeže. Tisíce našich zákaznic zvládlo barvení u sebe v koupelně a výsledky byly a jsou fantastické. Při barvení sice může vzniknout trochu binec, ale snadno vše umyješ a vypereš. Ve tvé domácnosti tedy nezůstanou žádné stopy po barvení hennou, pouze jeden skvělý barevný odstín na tvých vlasech. 

 

Henna vlasy ničí

Právě naopak. Ihned po první aplikaci henna zanechává vlasy přirozeně lesklé a hebké. Vlasy jsou na pohled zdravější, vyživené a plné života. Henna zároveň pomáhá chránit pokožku hlavy před lupy či jinými kožními chorobami. Aniž by henna obsahovala amoniak, peroxid, parabeny, těžké kovy či jiné chemické přísady, snadno a přirozeně obalí vlas přírodním barvivem, které se postupně vymývá. 

Více o účincích henny se dozvíš v blogovém článku.

 

Henna způsobuje alergické reakce

Novou alergii samozřejmě nepoznáš dopředu. Můžeme si ale troufnout říct, že pokud používáš přírodní vlasovou kosmetiku a nikdy tě žádná alergická reakce netrápila, je riziko alergie velmi malé. Nicméně si hennu také můžeš před prvním barvením nejdříve zkusit. Na pozoru buď, pokud jsi alergik, astmatik nebo ekzematik. Také zbystři pokud jsi měla v minulosti alergii na nějakou bylinu nebo jiný přírodní produkt (éterické oleje, ovoce, plody, případně zvířata). V těchto případech určitě doporučujeme hennu nejdříve vyzkoušet, případně se poradit se svým kožním lékařem.  

Více se dozvíš v článku o alergii na hennu.

 

Test snášenlivosti henny: Trochu henny rozmíchej s vodou a nanes na citlivé a jemné místo na svém těle, kde barva nebude vidět např. ruka nebo místo za uchem. Pokud se na místě neobjeví svědění, zarudnutí nebo jiné příznaky alergické reakce, lze následující den vesele barvit.  

 

Není henna jako henna

Stejně jako u všech produktů platí, že je potřeba dávat pozor na kvalitu a původ daného produktu. Záleží na rostlině samotné, na podílu barviva v ní atd. Pořád se jedná o zemědělský produkt, protože henna obsahuje pouze bylinky a přírodní látky. Hennu vždy kupuj pouze od kvalitního a ověřeného výrobce.