Co je to indigo?

Z indiga lze vytvořit odstíny od tmavé blond po černý odstín:

 

Měděná barva

  • 13% Indigo + 87% Cassia Obovata

 

Teplá hnědá

  • 50% Copper + 50% Indigo

 

Tmavě hnědá

  • 30% Copper + 70% Indigo

 

Inkoustová černá (HAVRANÍ)

  • 50% Soft Black + 50% Indigo 

Indigo každý zná díky modrým džínům. Jaktože se tedy v dnešní době indigo nachází v přírodních barvách VOONO, z čeho se vyrábí a jak jej správně míchat? To se dozvíš v tomto článku. 

Druhy indiga

 

Přírodní indigo 

Přírodní indigo se používalo v minulosti jako barvivo džínoviny, uniforem, pracovních oděvů a dalších látek. Jedná se o přírodní barvivo, které se získává ze stejnojmenné rostliny. Listy z Indigovníku pravého se namočí a nechají fermentovat. Během procesu kvašení se listy rozloží a produkují indoxyl a glukózu. Po dokončení procesu se roztok vystaví kyslíku, usuší se a rozemele na prášek. Ten je určen pro tvé vlasy! Je to totiž přírodní produkt, který je šetrný k planetě.

 

 

Průmyslové indigo

V textilním průmyslu bylo ale přírodní barvivo nahrazeno syntetickým. To se vyrábí mícháním petrochemických látek anilinu, kyanovodíku a formaldehydu. Tato látka je toxická pro lidi i zvířata! Při kupování henny se tedy vždy podívej, zda se jedná o přírodní indigo či průmyslové. Nikdy nedávej přednost prodejcům s neznámým složením nebo původem.

 

Falešné indigo  

Ve světě je znám ještě další rostlinný zdroj indiga, Borit barvířský tzv. falešné indigo. Jedná se o jediný druh rodu boryt, který rostl na území České republiky. V současné době je tento způsob téměř zapomenutý, ale určitě stojí za zmínku. 

Indigo může mít také původ živočišný, kdy se získává z ulit mořských plžů Ostranky jaderské a purpurové. Tento druh indiga by ale nebyl veganský a přátelský ke zvířatům. Proto jej na vlasy nechceme!

 

Použití indiga v přírodních barvách

Často zákaznice považují indigo za černou hennu. Není tomu tak. Rostlinné indigo samotné, když je čisté, má zelenou barvu prášku, modrý pigment se rozvine po smíchání s horkou vodou o 50 stupni Celsia. Při použití indiga se nedoporučuje používat rostlinné oleje a při dvoufázovém barvení vynechat před samotným procesem kondicionér. Čím méně bude vlas obalený různými látkami, tím lépe barva chytne.

 

Samotné indigo se nikdy neaplikuje na světlé vlasy, pouze se přimíchává do barev. To neplatí při barvení černovlásek.